Kavun ekimi hangi aylarda yapılır?
Tarlaya doğrudan ekim Karadeniz Bölgesinde nisan ayının ikinci yarısında yapılmalıdır. Ekim iki şekilde yapılır: 1- Ocak ekimi: Ocaklar sıra arası 1,5–2 m, sıra üzeri 1–1,5 m olacak şekilde belirlenir. Ocakların genişliği 40–50 cm, derinliği ise 15–20 cm olmalıdır.
Süs kavunu ne zaman ekilir?
Ekim, ilkbaharda toprak sıcaklığının 15 dereceye ulaştığı zaman yapılır.
Kavun çekirdeği toprağa nasıl dikilir?
Bahçe toprağı veya fide karışımı ile doldurulmuş naylon torbalara 4-5 tohum ekilir. Kavun tohumları harçla doldurulmuş torbalara 4-5 cm derinliğe yerleştirilir. Plastik torbalara ekim, ekim tarihinden 3-4 hafta önce yapılmalıdır. Ekilen tohumlar 5-15 gün sonra çimlenir.
Şamama kavunu ne zaman ekilir?
Dikim zamanı: Şamama kavunu ilkbaharda, toprak sıcaklığının 15–18 °C olduğu dönemde ekilebilir.
Bir kök kavun kaç tane verir?
Kavun yetiştiriciliği ülkemizin çok soğuk bölgeleri hariç hemen hemen her bölgesinde yapılabilmektedir. Kısa ve kalın bir kazık köke sahip olan kavunun ortalama kök derinliği 20-30 cm’dir. 3 ila 5 ana sürgünü vardır.
En iyi kavun tohumu hangisi?
Verimli, kaliteli, yüksek tat ve aromaya sahiptir. Kabuk kısmı sert olup sarı üzerinde siyah desenler vardır. Kırkağaç kavununun kökleri genellikle yüzeyde gelişir.
Parfüm kavunu nedir?
Shamama kavunu günümüzde unutulmuş tatlardan biridir. Eskiden evin birçok yerine asılır, elbiselerin arasına yerleştirilir, gelinin çeyizine eklenir ve askere giden gençlerin bohçalarına parfüm olarak konurdu. Shamama kavunu günümüzdeki kavunlar kadar tatlı değildi ve bu nedenle yiyecek olarak tüketilmiyordu.
Ağaç kavunu hangi mevsimde ekilir?
-Dış mekanda ekim zamanı; Mart, Nisan, Mayıs aylarıdır. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok derin gömülmemeli, yaklaşık 1 cm derinliğe ekilmelidir. -Tohumların çimlenme süresi 21-30 gündür.
En tatlı kavun hangisi?
-Crenshaw dünyanın en tatlı kavunlarından biri olarak kabul edilir. Meyvesi hem tatlı hem de çok suludur. Gerçek kavun lezzetini bulabileceğiniz kavun türlerinden biridir. Damla şeklindeki Crenshaw kavunu krem rengi bir dış yüzeye ve açık turuncu bir meyveye sahiptir.
Kavun çekirdeği kaç günde çimlenir?
Tohumlar 15 °C’nin üzerindeki sıcaklıklarda ortalama 8-10 günde çimlenir ve bitki önce kazık kök, sonra yan kökler geliştirir. Köklerinizin; %80’i 30-40 cm’dedir. Ortalama büyüme mevsimi 100 gündür, ancak kış kavunları için bu 150 güne kadar çıkabilir.
Haziranda kavun ekilir mi?
Haziran Meyve Kavunu: Tohumları doğrudan ekilebilir.
Kavun suyu sever mi?
Kavunun eti yaklaşık %91 oranında su içerir. Bu nedenle, kavun bitkilerinin tatlı, iyi biçimli meyveler üretmesi için bol suya ihtiyacı vardır. Bitkiler nemli olmalı, ancak aşırı sulanmamalıdır.
Süs kavunu nasıl yetiştirilir?
24/27 derecede 7-10 günde çimlenen tohumlar, yaklaşık 2 kat toprakta yetiştirilir.
Kokulu şamama nedir?
Birçok farklı adı vardır, bahçe güzelliği, kırlangıç, süs kavunu, şamama bunlardan bazılarıdır. Anadolu’da çeyiz kutularına konur ve misafir odalarına asılır. Yoğun, keskin ve harika bir kokusu vardır. Ayrıca hoş kokulu kaplan kavunu olarak da adlandırılır.
Süs kavunu ne işe yarar?
Shamama kavunu günümüz kavunları kadar tatlı değildi ve bu nedenle yiyecek olarak tüketilmiyordu. Ancak aroması şurup, tatlı, şekerleme, lokum ve birçok lezzet için şerbet yapımında kullanılıyordu.
Kavun çok su ister mi?
Kavunun eti yaklaşık %91 oranında su içerir. Bu nedenle, kavun bitkilerinin tatlı, iyi biçimli meyveler üretmesi için bol suya ihtiyacı vardır. Bitkiler nemli olmalı, ancak aşırı sulanmamalıdır. Aşırı nem çimlenme sorunlarına neden olabilir.
Kavun hangi gübreyi sever?
Kavun ve karpuz hafif dokulu kumlu tınlı ve killi topraklarda iyi yetişir. Toprağın su tutma kapasitesini artırmak için iyi yanmış hayvan gübresiyle gübrelemek faydalıdır. Genç hayvan gübresi kullanırken yabani otların ve hastalık faktörlerinin kontrolü gereklidir.
Kavun kaç günde bir sulanır?
Kavunların uygun toprak koşullarına ekilerek yetiştirildiği ülkelerde meyve verene kadar aşırı sulamaya gerek yoktur. Ancak toprakta yeterli nem yoksa sulama yapılmalıdır ancak aşırı olmamalıdır. Meyve verme döneminden sonra sulama arttırılmalıdır. Bu dönemden itibaren 12-15 günde bir sulama yapılmalıdır.
1 dönümden kaç kg kavun çıkar?
Genel kabul görmüş bir verim ortalaması olmamakla birlikte hektardan ortalama 2 ila 6 ton kavun elde edilebilmektedir.