İran’ın yeni lideri kim?
Dini Liderler№Görev süresiİsim Türkçe · Farsça · İmza 13 Aralık 1979 – 3 Haziran 1989 (9 yıl, 182 gün)Büyük Ayetullah Seyyed Ruhollah Humeyni Farsça: سیدروحالله خمینی24 Haziran 1989 – günümüz (35 yıl, 108 gün)Dede Tollah Seyyed Ali Kha menei Farsça: سیدعلی خامنهای
İran seçimi kim kazandı 2024?
İran’da “reformcu” olarak bilinen Türkiye asıllı Mesut Pezeşkan, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda rakibi Said Celili’den fazla oy alarak ülkenin 9. cumhurbaşkanı oldu.
İran’ın şu anki dini lideri kimdir?
Seyyid Ali Hosseini Hamaney (Farsça: سید علی حسینی خامنهای, d. 19 Nisan 1939; Meşhed) İranlı bir din adamı ve politikacı, Şii Marja-i-Taqlid ve 1989’dan beri İran’ın ikinci büyük lideri.
İran Cumhurbaşkanı Mesut kimdir?
Mesut Pezeşkian (Farsça: مسعود پزشکیان), Türk-İranlı kalp cerrahı, siyasetçi ve İran İslam Cumhuriyeti’nin 9. ve şu anki cumhurbaşkanıdır.
İran’ı kim yönetiyor?
Milli marş • Yüce Lider Ayetullah Ali Hamaney • Cumhurbaşkanı Mesud Pezeshkian • Başkan Yardımcısı Muhammed Rıza Arif • Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf
İran’a şeriatı kim getirdi?
İran Devrimi veya İslam Devrimi (Farsça: انقلاب اسلامی, İnkılâb-ı İslâmî), 1979 yılında İran’ı Muhammed Rıza Pehlevi liderliğindeki monarşiden, Ayetullah Ruhullah Humeyni liderliğinde İslam hukuku ve Şii mezhep görüşlerine dayalı bir İslam Cumhuriyeti’ne dönüştüren halk hareketinin adıdır.
Yeni İran cumhurbaşkanı kim oldu?
Massoud Pezeshkiyanİran / Cumhurbaşkanı
İran seçimlerini kim kazanır?
Adaylıkları Koruyucular Konseyi tarafından onaylananlar halk oylamasına sunulur. Oyların çoğunluğunu (yüzde 50 artı bir) alan aday seçimi kazanır.
İran’da ne kadar Türk var?
Dünya Bankası Ülke Profilleri Veri Tabanı’na göre, İran’ın 66,1 milyonluk nüfusunun %42’sini Türkler oluşturmaktadır ve bu da yaklaşık 25 milyonluk bir Türk nüfusuna denk gelmektedir (Ütük 2002: 10).
İran kime inanıyor?
CIA Dünya Gerçekleri Kitabı’na göre İranlıların yaklaşık %90-95’i İran’daki dini, devletin resmi mezhebi olan Şiilikle, yaklaşık %5-10’u ise Sünni İslam’la ilişkilendiriyor.
İran dini inancı nedir?
Bugün, 86 milyonluk nüfusa sahip İran’ın halkının %99’u Müslümandır. Devlet, İmamiyye Şiiliğini resmi mezhep olarak belirlemiştir ve nüfusun çoğunluğu Şii’dir. Nüfusun %9-10’unu oluşturan Sünni Müslümanlar, ağırlıklı olarak Türkmen, Beluci ve Kürtlerden oluşur ve çoğunlukla ülkenin kuzeybatısında yaşarlar.
Öldürülen İran lideri kimdir?
Qassem SoleimaniKassim Soleimani قاسم سلیمانی Takma adı: “Hacı Qasim” (Orta Doğu’da) “Gölge Komutanı” (Batı’da)Doğum 11 Mart 1957 Rabor, Kerman, İranÖlüm 3 Ocak 2020 (yaş 62) Bağdat, IrakSadakatİran7 satır daha
İranda seçimi kim kazandı 2024?
İlk turda hiçbir aday çoğunluğu sağlayamadığı için 5 Temmuz’da Celili ve Pezeşkian arasında ikinci tur yapıldı ve ikincisi oyların %53,7’sini alarak kazandı. 6 Temmuz 2024’te İçişleri Bakanlığı Pezeşkian’ı seçimin galibi ilan etti ve Celili kısa bir süre sonra yenilgiyi kabul etti. İlk turda hiçbir aday çoğunluğu sağlayamadığı için 5 Temmuz’da Celili ve Pezeşkian arasında ikinci tur yapıldı ve oyların %53’ünü alarak 7 oyla kazandı. 6 Temmuz 2024’te İçişleri Bakanlığı Pezeşkian’ı seçimin galibi ilan etti ve Celili kısa bir süre sonra yenilgiyi kabul etti.
Mesut Pakistan kimdir?
Ahmed Şah Mesud (Dari: احمد شاه مسعود, Farsça telaffuzu: [ʔæhmæd ʃɒːh mæsʔuːd]; 2 Eylül 1953 – 9 Eylül 2001) Afgan askeri lideri ve politikacıydı. 1979’dan 1989’a kadar süren Sovyet-Afgan Savaşı sırasında Sovyet işgaline karşı direniş sırasında gerilla komutanıydı. Ahmed Şah Mesud (Dari: احمد شاه مسعود, Farsça telaffuzu: [ʔæhmæd ʃɒːh mæsʔuːd]; 2 Eylül 1953 – 9 Eylül 2001) Afgan askeri. Lider ve politikacıydı. 1979-1989 yılları arasında süren Sovyet-Afgan Savaşı sırasında Sovyet işgaline karşı direnişte gerilla komutanıydı.
Pezeshkian nereli?
Pezeshkian, 29 Eylül 1954’te Batı Azerbaycan’ın Mahabad kentinde İranlı-Azerbaycanlı ebeveynlerin çocuğu olarak dünyaya geldi. Pezeshkian, 29 Eylül 1954’te Batı Azerbaycan’ın Mahabad kentinde İranlı-Azerbaycanlı ebeveynlerin çocuğu olarak dünyaya geldi.
Ayetullah Ali Haşim Türk mü?
Seyyid Muhammed Ali Ale-Haşim (Farsça: سید محمدعلی آلهاشم), “Ayetullah Ale-Haşim” olarak da bilinir (28 Ekim 1962 – 19 Mayıs 2024), İranlı bir hukukçu ve Oniki İmam Şii dininin Vali-i Fakih’inin temsilcisiydi. Seyyid Muhammed Ali Ale-Haşim (Farsça: سید محمدعلی آلهاشم), “Ayetullah Ale-Haşim” olarak da bilinir (28 Ekim 1962 – 19 Mayıs 2024), İranlı bir hukukçu ve Vali-i Fakih ve Oniki İmam’ın temsilcisiydi. Şii bir din adamıydı.
İran’ın dini nedir?
Bugün, 86 milyonluk nüfusa sahip İran’ın halkının %99’u Müslümandır. Devlet, İmamiyye Şiiliğini resmi mezhep olarak belirlemiştir ve nüfusun çoğunluğu Şii’dir. Nüfusun %9-10’unu oluşturan Sünni Müslümanlar, ağırlıklı olarak Türkmen, Beluci ve Kürtlerden oluşur ve çoğunlukla ülkenin kuzeybatısında yaşarlar.
Ayetullah nasıl olunur?
İran’da dini bir otorite olarak da bilinir. Ayetullah unvanı, âlimler topluluğunun fikir birliğine dayanarak hocası tarafından verilir. Ayetullah unvanını elde edenler, özellikle Kur’an, Sünnet, İcma ve akıl (Sünnilikte Kıyas) olmak üzere Fıkıh yöntemine dayalı İctihad yapma hakkına sahiptir.