Bilirkişi atamasını kim yapar?
Hukuk ve ceza davalarında bilirkişi görevlendirme ve atama yetkisi yukarıdaki hükümlere göre hâkime veya mahkemeye aittir.
Bilirkişiyi kim seçer?
(2) Bilirkişilerin atanması ve atanma nedenleri belirtilerek bilirkişi sayısının belirlenmesi hâkim veya mahkemenin yetkisindedir. Birden fazla bilirkişi atanması talebinin reddedilmesi hâlinde de aynı karar uygulanır. (3) Cumhuriyet savcısı, soruşturma evresinde de bu maddede belirtilen yetkileri kullanabilir.
Bilirkişi hangi kuruma bağlıdır?
Bilirkişilik hizmetlerinin etkin, düzenli ve verimli bir şekilde sunulmasını sağlamak amacıyla, 7/12/2019 tarihli Kanunun 6(1) maddesi uyarınca Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde “Bilirkişilik Daire Başkanlığı” kurulmuştur.
Bilirkişiler kamu görevlisi mi?
Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 284. maddesine göre, “uzman, Türk Ceza Kanunu anlamında kamu görevlisidir.” Maddeye ilişkin açıklama yazısında açıkça “…uzman, Türk Ceza Kanunu anlamında kamu görevlisidir.” denilmektedir.
Bilirkişi Devlet memuru mudur?
Bu bağlamda, Türk Ceza Kanunu’nun 279(1) maddesinde resmi bilirkişi ve resmi olmayan bilirkişilerden bahsedilmektedir. Aynı kanunun aynı maddesinin ikinci fıkrasına göre, her iki yönetmelikte yer alan şartları tam olarak taşıdıkları için Ceza Kanunu anlamında kamu görevlisi olarak kabul edilmektedirler.
Bilirkişi ücreti ne kadar 2024?
Ücret tarifesi: Ceza mahkemeleri büroları ve satış bürolarında çalışma için 1100,00 TL, asliye ceza mahkemelerinde çalışma için 1820 TL.
Mahkemelerde bilirkişi nasıl seçilir?
‘(1) Bilirkişiler, il adalet komisyonlarınca her yıl düzenlenen listede yer alan gerçek veya tüzel kişiler arasından seçilir. Savcılar ve hâkimler, bilirkişiyi, avukatlık yaptıkları il için düzenlenen listelerden seçebilecekleri gibi, diğer illerde düzenlenen listelerden de seçebilirler.
Bilirkişilik 5 yıl şartı nedir?
MADDE 30 – (1) Temel uzmanlık eğitimi, beş yıl mesleki deneyimi olan kişilere yönelik, uzmanlık faaliyetlerinin yürütülmesine ilişkin temel teorik ve pratik bilgileri içeren eğitimdir.
2024 yılı bilirkişi başvuruları ne zaman?
Başvuru Tarihi: Listeye eklenerek bilirkişi olarak görev almak isteyenlerin başvuruları 27 Aralık 2024 Cuma günü mesai saatleri sonrasında sona erecektir. Bu tarihten sonra İl Müdürlüğümüze ulaşan dilekçeler dikkate alınmayacaktır.
Bilirkişi kaç günde atanır?
(1) Bilirkişi raporunun düzenlenmesi için gereken süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, onu tayin eden mahkeme gerekçe göstererek süreyi en çok üç ay uzatabilir. (Ek cümle: 7101/56 md.) Ancak, olağan yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak kabul edilir.
Bilirkişi ücretini kim öder?
Ceza yargılamasında, hakim kendi inisiyatifiyle bir bilirkişi atayabilir. Ya da taraflar tarafsız bir bilirkişinin atanmasını talep edebilir. Bilirkişi ücreti ilk olarak savcı tarafından ödenir. Daha sonra, haksız olduğu kanıtlanan taraf bilirkişi ücretini diğer ödemelerle birlikte devlet hazinesine öder.
Hakim bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?
HMK m. 266 vd. Maddeler uyarınca, çözümün özel ve teknik bilgi gerektirdiği hallerde, hâkim bilirkişinin oy ve görüşünü dikkate almaya karar verir. Bilirkişi görüşü hâkimi genellikle bağlamaz.
Bilirkişi ne kadar maaş alır?
Verilere göre 2024 yılı itibarıyla adli bilimcinin aylık ortalama maaşı 19 bin 200 TL olacak. Adli tıp uzmanının 2024 yılında alacağı en düşük maaş 17 bin 400 TL, en yüksek maaş ise 25 TL olacak.
Memur bilirkişi olabilir mi?
Bu hükümler çerçevesinde, bilirkişi olarak atanmaya yetkili başkanın izni olmaksızın mahkemede bilirkişi olarak görev yapmaları ve sabit bilirkişi ücreti almaları mümkün görülmektedir.
Bilirkişiler nereye şikayet edilir?
Bilirkişiler mahkeme veya taraflar tarafından suçla itham edilebilir. Bilirkişilerin kişisel görevlerine ilişkin bir diğer kontrol mekanizması, üyesi olduğunuz Adli Komisyona bilirkişi hakkında şikayette bulunmaktır.
Bilirkişiyi kim belirler?
Bilirkişi, bölge mahkemelerinin görev alanına göre bölge bilirkişi kurulunca bilirkişi listesinde yer alan kişiler arasından seçilir.
Mahkemelerde bilirkişi nasıl seçilir?
‘(1) Bilirkişiler, il adalet komisyonlarınca her yıl düzenlenen listede yer alan gerçek veya tüzel kişiler arasından seçilir. Savcılar ve hâkimler, bilirkişiyi, avukatlık yaptıkları il için düzenlenen listelerden seçebilecekleri gibi, diğer illerde düzenlenen listelerden de seçebilirler.
Hukukçu bilirkişi atanabilir mi?
Yazının başında yer alan “Çözüm hukukun dışındadır” şartıyla, bundan böyle hukuk fakültelerinin anabilim dalları öğretim üyeleri ile alanında uzmanlaşmış tüm hukukçular, “özel ve teknik” bilgiye sahip olsalar dahi, bilirkişi olarak atanamayacak.
Bilirkişi olmak için hangi bölüm?
Bu başvurularda Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen “Mesleki Yeterlilik Belgesi”ne sahip olanlara öncelik tanınacaktır. 1- 6754 sayılı Bilirkişiler Kanunu’nun 10 uncu maddesi ve Bilirkişiler Yönetmeliği’nin 38 inci maddesi uyarınca bilirkişi olarak kabul şartlarını taşımak. Mühendislik Bölümü mezunu olmak.